Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов» (22-23 марта 2012г.)

Сидорович М.Я.

Національний університет «Києво-Могилянська академія», м. Київ, Україна

МОДЕЛЮВАННЯ НАДХОДЖЕНЬ СИСТЕМОУТВОРЮЮЧИХ ПОДАТКІВ В КОНТЕКСТІ РОЗРОБКИ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ МОДЕЛІ БЮДЖЕТНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ

Бюджетно-податкова політика держави є важливою складовою державної політики, що дозволяє забезпечити сталий розвиток економічного середовища країни. В умовах реформування бюджетного сектору економіки України, а також розробки методологічної бази для забезпечення проведення ефективної бюджетно-податкової політики, виявлення особливостей дії механізмів бюджетної системи України є надзвичайно актуальним.

При розробці макроекономічної моделі бюджетного сектора України, що допомагає оцінити взаємозв’язок між окремими елементами бюджетної системи, а також вплив макроекономічних факторів на неї, необхідно змоделювати податкові надходження та виокремити фактори, що впливають на них. Основними надходженнями бюджетної системи України протягом останнього десятиріччя були і залишаються податок з доходів фізичних осіб, податок на прибуток підприємств, податок на додану вартість та акцизний податок.

Проаналізуємо фактори, які впливають на обсяги надходжень податку з доходів фізичних осіб, податку на прибуток підприємств, податку на додану вартість та акцизного податку на даному етапі розвитку економічної системи України. В перехідних економіках найбільш дієвим механізмом управління обсягами доходів бюджету є податкова ставка. Оскільки на величину надходжень від податку впливає з одного боку база оподаткування, а з іншого – ставка, за якою оподатковується ця база, залежність між обсягами надходжень та ставкою має прямий зв’язок.

Моделювання податку з доходів фізичних осіб

Оскільки основним джерелом доходів населення в Україні є заробітна плата, то ця частина об’єкту оподаткування податку з доходів фізичних осіб є найвагомішою складовою доходів громадян в більшості країн з перехідною економікою, а отже повинна бути покладена в основу моделювання надходжень до бюджету від даного податку. Вплив розміру заробітної плати населення на надходження податку з доходів фізичних осіб передбачається прямопропорційний. Податкова ставка, що зазнала значних змін як в шкалі, так і в розмірі оподаткування, є впливовим інструментом щодо надходжень цього податку.

Оскільки значна частина доходів зайнятого населення України припадає на працівників установ, які існують за рахунок державного та місцевого бюджетів (відповідно до частки заробітної плати працівників бюджетних установ у фонді оплати праці), то рівень перерозподілу доходів цієї частини зайнятих буде значним, і відображатиме ефективність бюджетної політики уряду.

Ще одну частину оподатковуваного доходу складають доходи фізичних осіб від дивідендів, відсотків та інших видів доходів, які пов’язані з діяльністю юридичних осіб та рівнем їх прибутку. Саме підприємства виступають податковими агентами зі сплати податку з доходів фізичних осіб до бюджету. Тому зміна показника прибутку підприємств та організацій повинна непрямо впливати на рівень надходжень податку з доходів фізичних осіб у напрямку, аналогічному до напрямку цієї зміни.

Моделювання податку на прибуток підприємств

Ставка податку на прибуток підприємств прямо впливає на обсяги надходжень від цього податку до бюджету. У період до 2003 р. діяла ставка оподаткування прибутку у розмірі 30%, починаючи з 2004 р. до 1.04.2011 р. ставка становить 25%, а з 1.04.2011 р. до кінця 2011 р. – 23%.

Прибуток підприємств є найбільш вагомою складовою об’єкта оподаткування цього податку і впливає на обсяг надходжень від податку на прибуток підприємств. Внаслідок подвійного обліку існують значні розбіжності між прибутком підприємств згідно з бухгалтерським та податковим обліком. Це є причиною особливостей, притаманних моделюванню надходжень цього податку до бюджету. Валовий внутрішній продукт (ВВП) є наслідком господарської діяльності, а отже, є економічною базою для оподаткування. Також ВВП є відображенням рівня розвитку економіки та наявних в ній ресурсів. Між обсягами надходжень від податку, прибутком підприємств та ВВП існує прямий зв’язок.

Вплив обсягу інвестицій в технології та наукову діяльність шляхом фінансування державою науково-дослідних робіт на величину прибутку підприємств в попередні періоди відображає, наскільки ефективно їх було вкладено в економіку, яку віддачу вони мають та чи спроможні вони генерувати додаткові прибутки, з яких буде відбуватися сплата податку на прибуток у майбутньому. Якщо збільшення цього показника видатків зведеного бюджету на інноваційну діяльність та його зміна має позитивний вплив на надходження податку, то інвестиції в інновації інвестуються ефективно, якщо ж негативний – неефективно.

Сезонність надходжень податку пов’язана з особливостями адміністрування цього податку та специфікою підприємницької діяльності. Індекс цін виробників промислової продукції відображає кон’юнктуру ринків низки галузей, тому для врахування тенденцій зростання цін, сезонну складову зважено на індекс цін виробників промислової продукції.

Моделювання податку на додану вартість

Оскільки податок на додану вартість є непрямим податком, який накладається на споживача, то обсяги його надходжень до бюджету прямо і з аналогічним напрямком зміни залежать від обсягів кінцевих споживчих витрат та обсягів імпортованих товарів. Надходження податку на додану вартість також опосередковано з аналогічним напрямком змін знаком залежить від трансфертів населенню з бюджету, які здебільшого використовуються на споживання товарів.

З іншого боку, при оподаткуванні цим податком відбувається відшкодування ПДВ, зокрема за експортними операціями, тому очікується прямий вплив з протилежним напрямком змін з боку показника чистого експорту. Надходження податку на додану вартість також опосередковано з позитивним знаком залежить від трансфертів населенню, внаслідок якого зростає споживання товарів і послуг.

Внаслідок світової фінансово-економічної кризи, що з останнього кварталу 2008 р. відчутно вплинула не лише на стан економіки України загалом, але й на податкові надходження до бюджету, урядом було тимчасово призупинено здійснення бюджетних відшкодувань ПДВ підприємствам. Таку політику в моделі можна врахувати за допомогою даммі-змінної.

Моделювання акцизного податку

Виходячи з об’єкта оподаткування, обсяги надходжень від акцизного податку непрямо залежать від кількості спожитих підакцизних товарів, які є частиною сукупного споживання в країні. Напрямок впливу цього фактора є позитивним. З іншого боку, частина підакцизних товарів – це імпортовані товари, а отже, надходження від акцизного збору залежить від частки імпортованих товарів у валовому внутрішньому продукті з позитивним знаком.

Законодавчі зміни, що відбулися внаслідок вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ), а саме суттєве підвищення ставок акцизних зборів у середині 2009 р., вплинули на надходження акцизного збору до бюджету. Таку зміну політики оподаткування підакцизних товарів можна врахувати в моделі за допомогою даммі-змінної.

Таким чином, виділено низку інструментів бюджетно-податкової політики та макроекономічних складових, що впливають на основні складові бюджетної системи – доходів та їх складових і видатків. До них належать ВВП та його складові, зокрема споживання, імпорт, експорт, обсяг заробітної плати та прибутків в економіці, розмір податкових ставок, розподіл видатків бюджету. Також виявлено вплив фінансово-економічної кризи на стан бюджетного сектору та на кожну складову зокрема.