Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов» (22-23 марта 2012г.)

К.е.н. Свердан М.М. * , Корзаченко О.В. **

* Міжгалузевий інститут управління; ** ДВНЗ «Київський економічний університет імені В. Гетьмана», м. Київ, Україна

ПОДАТКОВІ НАДХОДЖЕННЯ БЮДЖЕТУ: <АНАЛІЗ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ

Динамічний розвиток суспільства в макроекономічному контексті значною мірою обумовлюється раціональністю державних рішень та адекватністю застосування інструментів їх виконання відповідно до функціональних зобов’язань держави й обсягів суспільних запитів. Найбільша частина практичного втілення державних соціально-економічних рішень покладається на державні фінанси: саме через державний фінансовий механізм та набір властивих йому фінансових важелів можна досягти намічених позитивних кінцевих результатів державного макроекономічного управління. Державні фінанси – вагомий інструмент мобілізації коштів всіх секторів народного господарства для проведення збалансованої політики у контексті забезпечення умов соціально-економічного розвитку суспільства. Внаслідок цього, державний фінансовий сектор можна визначити як головний елемент макроекономічного управління. В його рамках бюджет є основним підґрунтям фінансово-економічного життя держави, що реалізується на практиці здебільшого через потужний фіскальний механізм у контексті макроекономічної політики з метою досягнення збалансованості в системі фінансового господарства держави – оподаткування, здійснення видатків, скорочення дефіциту, управління державними запозиченнями [1].

Важливим інструментом прискорення соціально-економічного розвитку є вивірене бюджетне планування в частині формування бюджету. Бюджетні доходи формуються в результаті розподілу вартості ВВП між суб’єктами економіки та стають об’єктом подальшого розподілу зосередженого в розпорядженні держави його частки. Податкові надходження складають значну частину доходів бюджету та відіграють провідну роль у системі бюджетно-податкового регулювання у країнах з розвиненою та перехідною економікою. Саме за рахунок податків формуються фінансові ресурси, необхідні у подальшому для здійснення державою видатків, що зумовлює необхідність побудови ефективної податкової системи, яка б забезпечила необхідний, фіскальнодостатній рівень бюджетних доходів навіть в умовах економічно несприятливої ринкової кон’юнктури [3].

Вдосконалення процесу управління оподаткуванням та контролю за податковими надходженнями від платників вимагає прогнозування податкових надходжень, на базі якого розробляється поточне планування податкових надходжень до бюджету за їх видами.

Від ступеня прогнозованості податкових надходжень, керованості процесу їх формування залежить, насамперед, фінансово-бюджетна збалансованість, ефективність бюджетної політики та її значимість у системі інструментів державного регулювання економіки [4].

Зазначимо, що від оптимальності процесів бюджетного формування залежить сталий соціально-економічний розвиток країни [2]. Питання аналізу й прогнозування податкових доходів бюджету держави, встановлення їх зв’язків з тенденціями та закономірностями розвитку соціально-економічної системи загалом, питання формування ефективної політики бюджетного управління на основі отриманих прогнозних даних і виявлених закономірностей, набувають особливої актуальності в умовах сучасних кризових ситуацій.

Таким чином, прогнозування податкових доходів виступає важливим елементом діяльності, який забезпечує об’єктивність, достовірність та виконуваність подальших рішень і поставлених завдань в галузі бюджетного планування, а також складовою частиною податкового аналізу.

Зауважимо, що в Україні відсутнє методологічне забезпечення проектування дохідної частини державного і місцевих бюджетів, раціональної системи прогнозування і планування податкових надходжень, яка б мала ґрунтуватися на використанні кореляційно-регресивних та багатофакторних моделей, теорії експертних оцінок, імітаційних методів і методів оптимізації планових рішень.

Аналіз динаміки щомісячних податкових надходжень за їх видами до державного бюджету, використання економіко-математичних методів і моделей, дозволить виявити особливості надходження податків, взаємозв'язок зміни їхнього обсягу зі зміною загальних макроекономічних показників соціально-економічного розвитку країни, розробити ефективну методику прогнозування податкових надходжень [5].

Отже, перш ніж перейти до питань вибору адекватних та ефективних економіко-математичних методів та моделей прогнозування податкових надходжень до державного бюджету, необхідно провести всебічний аналіз соціально-економічних чинників, що впливають на обсяг даних надходжень. Визначення факторів, які впливають на стан надходжень, виокремлення їх та проведення їх оцінки, є підґрунтям підвищення якості прогнозної роботи та сприяє мінімізації ризиків невиконання затверджених показників доходів бюджету.

Визначення факторів впливу на обсяг надходжень – складна та комплексна процедура, оскільки постійно відбувається зміна показників макроекономічного розвитку держави, удосконалюються законодавчі норми, які впливають на базу оподаткування або змінюється порядок адміністрування платежів, запроваджуються нові механізми розрахунків з бюджетом тощо [6].

До факторів, що впливають на обсяг податкових надходжень до бюджету, відносять макроекономічні чинники: розмір ВВП, який створюється країною, структура платіжного балансу, рівень інфляції, рівень зайнятості населення, платоспроможність населення, нормативно-правове поле законодавчої бази. Крім цього, на обсяг податкових надходжень до бюджету впливають і мікроекономічні чинники: вибір підприємствами виду свого оподаткування, наявність у підприємств податкових пільг, рівень прибутковості суб'єктів господарювання, розмір їх валового доходу, витрати на оплату праці в структурі собівартості продукції підприємства, середньооблікова чисельність працюючих, ефективність податкового менеджменту підприємств тощо.

Значний вплив на обсяги податкових надходжень до бюджету має група соціально-економічних факторів, яка визначає потужність податкового потенціалу, насамперед базу оподаткування і, відповідно, визначальний для нарахування податкових платежів.

Оскільки сучасна система оподаткування в Україні відображається великою кількістю податків, зборів та обов’язкових платежів податкового характеру, доцільно проаналізувати структуру податкових надходжень до Зведеного бюджету за 2010 – 2011 рр., та визначити найбільш вагомі, аналіз яких є першочерговим завданням (табл. 1).

Таблиця 1. Структура податкових надходжень до Зведеного бюджету України за 2010-2011 роки, [7]

Доходи

2010 рік

2011 рік

млн грн.

% до загальних податкових надходжень

млн грн.

% до загальних податкових надходжень

Податкові надходження, у т.ч.:

234 447,7

 

334 691,9

 

податок з доходів фізичних осіб

51 029,3

21,76

60 224,5

17,99

податок на прибуток підприємств

40 359,1

17,21

55 097,0

16,46

податок на додану вартість

86 315,9

36,82

130 093,8

38,87

акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів

23 715,3

10,11

26 097,1

7,80

акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів

4 600,8

1,96

7 822,1

2,35

ввізне мито

8 556,4

3,65

10 462,8

3,13

рентна плата

-

-

16 822,4

5,03

Як видно з табл. 1, в динаміці 2010–2011 рр. найбільшу частку у податкових надходженнях займають податок на додану вартість, податок з доходів фізичних осіб, податок на прибуток підприємств, акцизи та ввізне мито. В процесі дослідження були ідентифіковані фактори впливу на обсяги податкових надходжень кожної із зазначених видів податків (табл.2).

Таблиця 2. Визначення чинників впливу на основні та найбільш суттєві види податків

Вид податку

Чинники впливу

1

Податок на додану вартість

обсяг внутрішнього валового продукту;

показники кінцевих споживчих витрат;

динаміка роздрібного товарообороту підприємств;

обсяг реалізації послуг населенню;

валове нагромадження основного капіталу;

зміни кон’юнктури валової доданої вартості за видами економічної діяльності;

рівень інфляції.

2

Податок на доходи фізичних осіб

темпи росту номінального ВВП;

витрати на оплату праці;

рівень легалізації виплати заробітної плати;

рівень мінімальної заробітної плати;

рівень прожиткового мінімуму на одну працездатну особу;

рівень податкового навантаження;

масштаби ухилення від оподаткування;

рівень тінізації доходів.

3

Податок на прибуток підприємств

обсяг продукції промисловості;

індекс цін виробників;

рівень інфляції.

4

Акцизи

платоспроможність населення;

обсяги імпорту та експорту;

обсяги виробництва аналогічних вітчизняних товарів.

5

Ввізне мито

обсяги імпорту товарів;

темпи зростання виробництва в окремих галузях економіки;

рівень інфляції;

курс гривні до долара США та євро.

Зауважимо, що при виявленні факторів впливу на стан надходжень до бюджету платежів податкового характеру важливим є проведення комплексного аналізу усіх можливих чинників.

Таким чином, було проаналізовану економічну сутність формування податкових надходжень бюджету як складової системи бюджетно-податкового регулювання, яка полягає у сукупності фінансових відносин, що виникають у процесі розробки і реалізації податкової політики, прогнозування та планування податкових надходжень, та ідентифіковані фактори впливу на обсяг податкових надходжень. Необхідно зауважити, що обґрунтовано та доцільно проводити прогнозування податкових надходжень із забезпеченням їх щорічного корегування з урахуванням змін макроекономічної ситуації та напрямів економічного розвитку країни в цілому.

Список використаних джерел:

1. Василькова Т.В. Оцінка факторів впливу на обсяги надходжень податкових платежів до бюджетів усіх рівнів / Т.В. Василькова // Науковий вісник Національного університету державної податкової служби України (економіка, право). – 2009. – № 3 (46). – С. 122–129.

2. Терещенко Л.О. Моделювання та прогнозування податкових надходжень на регіональному рівні: автореф. дис. канд. екон. наук: спец. 08.03.02 / Л.О. Терещенко; Київ. нац. екон. ун-т. – К., 2000. – 18с.

3. Показники виконання бюджету за 2011 рік [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.minfin.gov.ua/file/link/328305/file/DBU_ZBU.pdf

4. Свердан М.М. Державні фінанси: сучасні особливості механізму формування бюджетних доходів та фінансування видатків / М.М. Свердан // Становлення економіки України у післякризовий період: ризики та проблеми розвитку : монографія; під ред. докт. екон. наук, проф. О.О. Непочатенко. – Умань: Сочінський, 2012. – Ч.1. – С. 192–202.

5. Свердан М.М. Податкова політика держави у контексті впливу на суспільний прогрес / М.М. Свердан // Аспекти соціально-економічного розвитку транзитивної економіки : монографія; під ред. докт. екон. наук, проф. О.О. Непочатенко. – Умань: Сочінський, 2011. – Ч.2. – С. 24–31.

6. Свердан М.М. Современные налоговые системы: опыт и тенденции развития в странах ОЭСР / М.М. Свердан // Макро- и микроэкономика: теория и практика: мат-лы III междунар. науч.-практ. конф. – Караганда: Центр гуманитарных исследований, 2011. – С. 16–25.

7. Островецький В.І. Формування податкових надходжень бюджету в умовах трансформації економіки України: автореферат / В.І. Островецький. – К.: Науково-дослідний фінансовий інститут при міністерстві фінансів України, 2006. – 20 с.